Zeezout versus tafelzout

Het is een fabeltje dat alle tafelzout en zeezout gelijk zou zijn omdat het toch allemaal natriumchloride zou zijn. Als er al wordt toegegeven dat zeezout uit andere mineralen en spoorelementen naast het dominante natriumchloride bestaat dan wordt dit afgedaan als ‘dat zijn zeer kleine hoeveelheden en deze zijn te verwaarlozen’.

Let wel, het zeezout waar ik het over heb is het handmatig gewonnen sel gris de Guérande dat jij ook in je bezit hebt. Dit is ongewassen, ongedroogd en ongeraffineerd ruw zeezout dat nog vochtig is. Dat vochtige is alleen al zeer belangrijk omdat magnesium een waterminnend mineraal is, dat verloren gaat bij het wassen en drogen. Sel gris is een puur zeezout dat rijk is aan magnesium en van nature natriumarm is (iets minder dan 90% natriumchloride).

Puur, echt zeezout bestaat uit maar liefst 84 mineralen en spoorelementen die allemaal in de juiste verhouding, samenstelling en balans staan ten opzichte van elkaar en zo een perfecte synergie vormen, die de ‘oersoep’ is van het leven. Het Franse woord voor ‘zee’ is niet voor niets ‘mère’ (‘moeder’). Als je bedenkt dat:

– we als baby’s in de baarmoeder liggen in een zout badje dat verdacht veel lijkt op een verdunde oceaan.
– ons bloed zout smaakt, evenals ons zweet en onze tranen.
– we op maar liefst drie cruciale niveaus een verdunde oceaan zijn, nl. ons bloedplasma (bestaat voor 0.9% uit mineraalzouten waarvan de samenstelling voor 98% identiek is aan zeewater), ons lymfatisch stelsel en het vocht dat onze cellen omringt.
– we zoutoplossingen toegediend krijgen in een ziekenhuis om ons in leven te houden.

dan krijg je wellicht een wat andere kijk op zout als alleen maar natriumchloride. Hoezo zijn de 84 mineralen en spoorelementen op natriumchloride na ‘te verwaarlozen’? Alle cellulaire leven komt uit de zee, hetgeen bovengenoemde feiten duidelijk laten zien. Het is om die reden dat je koeien het ook zo goed doen op dit zeezout, wat het beste zeezout ter wereld is.

Natriumchloride is het bindende mineraal in zeezout. Er is veel onderzoek gedaan naar geisoleerd natriumchloride voor onze gezondheid. Doktoren weten niet zo goed wat ze ermee aanmoeten, want als je er teveel van neemt is het gif en drijft het o.a. de bloeddruk op, maar als je er te weinig van neemt is het ook niet goed. Er is echter niet of nauwelijks onderzoek gedaan naar puur en ongeraffineerd zeezout waarin alle mineralen en spoorelementen bewaard zijn gebleven.

Veel van de wetenschap is gebaseerd op studies die verricht zijn op basis van uitsluitend natriumchloride. Daarnaast is er veel desinformatie die o.a. verspreid wordt door traditionele media, zoals bijv. die uitzending van De Leugen Regeert. De waarheid is dat er weliswaar een kern van waarheid zit in het feit dat er tussen wat vaak voor ‘zeezout’ doorgaat en tafelzout niet zoveel verschil zit, omdat het in essentie allebei om natriumchloride gaat, maar dat dit zeer zeker niet de volledige waarheid is.

Helaas staat de wet toe dat landzout, dat door dezelfde bedrijven gewonnen wordt die ook verantwoordelijk zijn voor ons tafelzout, verkocht mag worden als ‘zeezout’, omdat, zo gaat het argument, ‘dit toch oude zeebodem is, net als alle zout’. Neem dat dus maar gerust met een korreltje zout want landzout is absoluut géén zeezout. Landzout is weliswaar in het land opgesloten zeebodem maar daarmee houdt meteen de vergelijking op, want het mist datgene wat echt zeezout nu juist zo uniek maakt, nl. de interactie tussen zonne- en waterenergie, de twee meest levensscheppende energieën op aarde. Dit maakt dat de mineralenbalans en -samenstelling in landzout niet meer gelijk is aan echt zeezout en zelfs verstoord is.

Daar komt bij dat de commerciële zoutwinners land- of zeezout winnen en dit vervolgens ontdoen van haar mineralen en spoorelementen voor chemische en industriële doeleinden, zodat uiteindelijk alleen het natriumchloride overblijft. Daar zit het grote geld, niet in zout voor menselijke consumptie. Het toxische, chemisch ontlede natriumchloride wordt vervolgens via propaganda- en desinformatiecampagnes aan de man gebracht als ‘tafelzout’.

Om het mooi wit te maken en om de smaakpapillen voor de gek te houden, wordt dit zout gebleekt en wordt er chloor, antiklontermiddel en zelfs suiker aan toegevoegd. Tegenwoordig wordt tafelzout zelfs gejodeerd, waarbij er te grote hoeveelheden jodium opnieuw worden toegevoegd aan het zout, terwijl het er van nature in natuurlijke, veel kleinere hoeveelheden al in zat!

Maar ja, daarvan wordt weer gezegd dat het in zulke kleine hoeveelheden niet effectief zou zijn. O ja, hoe kan het dan er overlevenden waren van de atoombommen in Hiroshima en Nagasaki waren die geen stralingsziekte hadden die allemaal met elkaar gemeen hadden dat ze veel producten uit de zee aten? Nucleaire straling tast bij uitstek de schildklier aan, maar kennelijk rekenden dat kleine beetje jodium en andere mineralen en spoorelementen uit de zee hier probleemloos mee af!   

Wat je in de winkel kunt kopen als ‘zeezout’ is net zo goed geraffineerd, omdat het van dezelfde zoutfabrikanten komt. In dat opzicht heeft zo’n programma als De Leugen Regeert dus wel gelijk. Waarom hebben ze echter geen melding gemaakt van het echte, pure zeezout uit Guérande? Vertrouw je eigen tong en je instinct. Proef Jozo-zout eens, de eerste 20 minuten zijn je smaakpapillen verdoofd en kun je niets ander dan dit agressieve zout proeven. Proef dan eens sel gris en ontdek de zoet-, zout- en zelfs bittertinten in dit uiterst complexe en zachte zout. Jouw koeien weten dit instinctief en zijn dan ook betere ‘diëtisten’ dan wij mensen denken te zijn met ons lineaire, geïsoleerde denken.

Er is geprobeerd om vissen in leven te houden in zout water dat voor hetzelfde percentage natriumchloride bestaat als zeewater. Dit lukte niet, de vissen gingen allemaal dood, maar in zeewater leven ze minimaal twee keer zo lang als zoetwatervissen en ook nog eens zonder ziekte of veroudering! Er is dus wel degelijk een groot verschil tussen het ene en het andere zout. Het wordt tijd dat deze waarheid eens op tafel komt. Wat dat betreft is de titel van dat programma goed gekozen: De Leugen Regeert.